Σάλτσα λαδολέμονο
Κι αυτό, γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα ψάρια, θαλασινά, ψητά,κρέατα, κοτόπουλο, αλλά και σε βραστά λαχανικά και πατάτες, σαλάτες, όσπρια, ή όπου χρειάζεται ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού.
Σάλτσα λαδολέμονο..
Υλικά
• 150 ml. ελαιόλαδο (1 κρασοπότηρο)
• 75 ml. χυμός λεμονιού (½ κρασοπότηρο)
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
| Βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό του λεμονιού σουρωμένο, μέσα σε βαθύ σκεύος και τα χτυπάμε πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ, ή αλλιώς στο μούλτι, μέχρι να γίνει μια λεία και κρεμώδης, παχύρρευστη σάλτσα. | |
| Αν δεν την θέλουμε πολύ κρεμώδη, βάζουμε τα υλικά μας σ᾿ ένα μπολάκι και τα χτυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι. | |
| Επίσης μια παραλλαγή του λαδολέμονου, ειδικά αν θέλουμε να συνοδεύσουμε μπριζόλες ή πουλερικά, είναι να προσθέσουμε στα υλικά μας, 100 γραμμάρια (2 κουτ. σούπας) γιαούρτι ή και 1 κουταλιά της σούπας υγρή μουστάρδα. Αφού τα χτυπήσουμε περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό μας. -- Ένα κλασικό λαδολέμονο, περιέχει ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού σε αναλογία 2 : 1, ενώ ένα μέτριας οξύτητας, αναλογία 3 : 1. Βεβαίως αυτό που έχει σημασία, είναι το προσωπικό μας γούστο, οπότε δοκιμάζουμε και το προσαρμόζουμε στη γεύση μας. Πάντως, όταν το σερβίρουμε με λιπαρά ψάρια ή κρέατα, χρησιμοποιούμε την κλασική αναλογία, για πιο έντονη οξύτητα. -- Αν θέλουμε επιπλέον γεύση στο λαδολέμονο, μπορούμε να του ρίξουμε λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά ή την μισή ποσότητα αποξηραμένων και κοπανισμένων, αλλά και μικρή ποσότητα μπαχαρικών, με προσοχή όμως, για να μην σκεπάσουν τη γεύση του. -- Για να βγάλουμε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, πρέπει να τ᾿ αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα να τα ρολάρουμε με την παλάμη μας, πιέζοντάς τα ελαφρά, πριν τα κόψουμε. http://faghta-giagias.blogspot.com | |







Post a Comment