Σάλτσα λαδολέμονο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Το λαδολέμονο, είναι η πιο κλασική και χρηστική, σάλτσα που υπάρχει.

Κι αυτό, γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα
 ψάρια, θαλασινά, ψητά,κρέατακοτόπουλο, αλλά και σε βραστά λαχανικά και πατάτες, σαλάτες, όσπρια, ή όπου χρειάζεται ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού.


Σάλτσα λαδολέμονο..

Υλικά

•    150 ml. ελαιόλαδο (1 κρασοπότηρο)
•    75 ml. χυμός λεμονιού (½ κρασοπότηρο)
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό του λεμονιού σουρωμένο, μέσα σε βαθύ σκεύος και τα χτυπάμε πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ, ή αλλιώς στο μούλτι, μέχρι να γίνει μια λεία και κρεμώδης,  παχύρρευστη σάλτσα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Αν δεν την θέλουμε πολύ κρεμώδη, βάζουμε τα υλικά μας σ᾿ ένα μπολάκι και τα χτυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα λαδολέμονο
Επίσης μια παραλλαγή του λαδολέμονου, ειδικά αν θέλουμε να συνοδεύσουμε μπριζόλες ή πουλερικά, είναι να προσθέσουμε στα υλικά μας, 100 γραμμάρια (2 κουτ. σούπας) γιαούρτι ή και 1 κουταλιά της σούπας υγρή μουστάρδα.
Αφού τα χτυπήσουμε περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό μας.
 

-- Ένα κλασικό λαδολέμονο, περιέχει ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού σε αναλογία 2 : 1, ενώ ένα μέτριας οξύτητας, αναλογία 3 : 1.
Βεβαίως αυτό που έχει σημασία, είναι το προσωπικό μας γούστο, οπότε δοκιμάζουμε και το προσαρμόζουμε στη γεύση μας.
Πάντως, όταν το σερβίρουμε με λιπαρά ψάρια ή κρέατα, χρησιμοποιούμε την κλασική αναλογία, για πιο έντονη οξύτητα.


-- Αν θέλουμε επιπλέον γεύση στο λαδολέμονο, μπορούμε να του ρίξουμε λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά ή την μισή ποσότητα αποξηραμένων και κοπανισμένων, αλλά και μικρή ποσότητα μπαχαρικών, με προσοχή όμως, για να μην σκεπάσουν τη γεύση του.


 -- Για να βγάλουμε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, πρέπει να τ᾿ αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα να τα ρολάρουμε με την παλάμη μας, πιέζοντάς τα ελαφρά, πριν τα κόψουμε.
http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.