Καραμελωμένα πορτοκάλια

Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και καραμελωμένα λεμόνια, μανταρίνια, ή γκρέιπ φρουτ.
Τρώγονται όπως είναι, ή βουτηγμένα σε σοκολάτα.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τούρτες, κέικ και όποιο άλλο γλυκό θέλουμε.

 

Καραμελωμένα πορτοκάλια..

Υλικά

•    3 - 4  πορτοκάλια, κατά προτίμηση ακέρωτα
•    350 γραμ. ζάχαρη
•    300 ml. νερό

•    3 - 4 γαρύφαλλα
•    1 ξύλο κανέλλας 
 
Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Διαλέγουμε πορτοκάλια χωρίς πολλά κουκούτσια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε, τουλάχιστον 1 - 2 ώρες, να ξεπικρίσουν.

Αδειάζουμε το νερό και τα τρίβουμε με τον τρίφτη του τυριού, χωρίς όμως να βγάλουμε όλο το πορτοκαλί. 
Τα κόβουμε, σε όσο πιο ισόπαχες φέτες, μπορούμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που υπάρχουν και τις χοντρές ίνες.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και την κανέλλα.
Τ᾿ αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10' (απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση), ανακατεύοντας κάπου - κάπου με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε πάνω στο μάτι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους.
Την άλλη μέρα, τα ξαναβράζουμε για 12' - 15' (ανάλογα πόσο χοντρόφλουδα είναι τα πορτοκάλια μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καραμελωμένα πορτοκάλια
Όταν παγώσουν τελείως, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα, ή σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα), για να στραγγίσουν, για 5' - 10'.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C στη μεσαία σχάρα, σε αέρα για 30'- 40', περίπου (ανάλογα το πάχος των πορτοκαλιών), μέχρι να στεγνώσουν καλά.


Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι, ή τα βουτάμε σε σοκολάτα και τα κάνουμε σοκολατάκια.


-- Προσέχουμε να μην μας βγουν πολύ λεπτές οι φέτες, γιατί θα μας διαλυθούν.
Αν θέλουμε να κόψουμε τα πορτοκάλια σε ισόπαχες φέτες, χρησιμοποιούμε το μαντολίνο.
http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.