Καραμελωμένα πορτοκάλια
Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και καραμελωμένα λεμόνια, μανταρίνια, ή γκρέιπ φρουτ.
Τρώγονται όπως είναι, ή βουτηγμένα σε σοκολάτα.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τούρτες, κέικ και όποιο άλλο γλυκό θέλουμε.
Τρώγονται όπως είναι, ή βουτηγμένα σε σοκολάτα.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τούρτες, κέικ και όποιο άλλο γλυκό θέλουμε.
Καραμελωμένα πορτοκάλια..
Υλικά
• 3 - 4 πορτοκάλια, κατά προτίμηση ακέρωτα
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 300 ml. νερό
• 3 - 4 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Διαλέγουμε πορτοκάλια χωρίς πολλά κουκούτσια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε, τουλάχιστον 1 - 2 ώρες, να ξεπικρίσουν. Αδειάζουμε το νερό και τα τρίβουμε με τον τρίφτη του τυριού, χωρίς όμως να βγάλουμε όλο το πορτοκαλί. Τα κόβουμε, σε όσο πιο ισόπαχες φέτες, μπορούμε. | |
Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που υπάρχουν και τις χοντρές ίνες. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και την κανέλλα. Τ᾿ αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10' (απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση), ανακατεύοντας κάπου - κάπου με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε πάνω στο μάτι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους. Την άλλη μέρα, τα ξαναβράζουμε για 12' - 15' (ανάλογα πόσο χοντρόφλουδα είναι τα πορτοκάλια μας. | |
Όταν παγώσουν τελείως, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα, ή σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα), για να στραγγίσουν, για 5' - 10'. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C στη μεσαία σχάρα, σε αέρα για 30'- 40', περίπου (ανάλογα το πάχος των πορτοκαλιών), μέχρι να στεγνώσουν καλά. Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι, ή τα βουτάμε σε σοκολάτα και τα κάνουμε σοκολατάκια. -- Προσέχουμε να μην μας βγουν πολύ λεπτές οι φέτες, γιατί θα μας διαλυθούν. Αν θέλουμε να κόψουμε τα πορτοκάλια σε ισόπαχες φέτες, χρησιμοποιούμε το μαντολίνο. http://faghta-giagias.blogspot.com |
Post a Comment