Cookies με καρύδα και λευκή σοκολάτα
Πεντανόστιμα cookies, που ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα!
Μέσα σε μια ώρα περίπου, έχετε μυρωδάτα μπισκοτάκια καρύδας, μαλακά στο εσωτερικό και πιο τραγανά απ' έξω.
Αφήστε δε που την ώρα που θα τα ψήνετε, το φανταστικό άρωμα της καρύδας θα μυρίσει σε όλη την γειτονιά!!
Η καρύδα κυριαρχεί στην γεύση και το άρωμα, αλλά και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού καθώς και η λευκή σοκολάτα, διακρίνονται πολύ ευχάριστα στο όλο σύνολο.
Πιστεύω ότι το άρωμα των εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ όμορφα με την καρύδα, μετριάζοντας την έντονη γεύση της.
Το πόσο ταιριάζουν με το καφεδάκι σας, θα το διαπιστώσετε όταν τα γευτείτε!!
Η συνταγή είναι προσαρμογή από το Weekend Bakery, αλλά με προσθήκες υλικών και αλλαγές στην διαδικασία παρασκευής.
Τα υλικά μας:
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
90 γρ. ψηφίδες λευκής κουβερτούρας
100 γρ. καρύδα τριμμένη
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
τριμμένη καρύδα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Δυο τρεις ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα cookies, βγάζουμε από το ψυγείο τα αυγά και την μαργαρίνη με το βούτυρο. Η μαργαρίνη πρέπει να είναι μαλακή.
Σε μπολ, βάζουμε τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη και τα χτυπάμε για δύο λεπτά.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε την μαργαρίνη με το βούτυρο, την ζάχαρη, την καρύδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το άρωμα βανίλιας και τις ψηφίδες λευκής κουβερτούρας. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια εναλλάξ με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά.
Θα έχουμε μια απαλή ζύμη που θα κολλάει στα χέρια μας. Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη των cookies με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε αρκετή τριμμένη καρύδα, που θα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη των cookies.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.
Παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε μπαλίτσες. Φροντίζουμε όσο τα πλάθουμε να βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό, γιατί η ζύμη κολλάει ελαφρά.
Κυλάμε τις μπαλίτσες αυτές στην τριμμένη καρύδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά γύρω γύρω.
Βάζουμε τις μπαλίτσες στο μεγάλο ρηχό ταψί του φούρνου μας, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο μας. Τα μπισκοτάκια μας θα ροδίσουν ελαφρά στις άκρες, διατηρώντας όμως ανοικτό χρώμα.
Στο σημείο αυτό έχουμε και μια δεύτερη επιλογή. Αν θέλουμε τα μπισκοτάκια μας πιο ροδοψημένα και τραγανά, όπως εγώ, τα ψήνουμε στους 170 βαθ. Κελσίου, για 25-30 λεπτά περίπου. Στο εσωτερικό τους θα μείνουν σχετικά μαλακά.
Μόλις ψηθούν τα cookies, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων, να κρυώσουν εντελώς.
Φυλάμε τα cookies σε κουτί που κλείνει καλά.
Οι παραπάνω δόσεις, δίνουν 25 μπισκοτάκια.
Φτιάξτε τα!! Είναι εξαιρετικά απολαυστικά με τον καφέ μας.
Αν τα βάλουμε μέσα σε χάρτινες θηκούλες, γίνονται ένα όμορφο κέρασμα.
Μέσα σε ένα ωραίο αμπαλάζ, γίνονται ένα εξαιρετικά γευστικό δωράκι!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
http://syntageskardias.blogspot.gr
Post a Comment