Γαρδουμπάκια κοκκινιστά
Τα μαγειρεύω με τον δικό μου τρόπο, όχι ψητά και «άσπρα» αλλά κοκκινιστά και στην κατσαρόλα.
Εξαιρετικό πασχαλινό μεζεδάκι, που η νόστιμα χυλωμένη σαλτσούλα του ζητά βεβαίως να συνοδεύεται από φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμάκι και καλό κρασάκι.
Αλλά καλύτερα ας σας πω πως τα φτιάχνω!
Χρειαζόμαστε:
1 συκωταριά (να περιέχει πνευμόνι, συκώτι και καρδιά)
γλυκάδια
2 αντεριές
7 - 8 σκόρδα φρέσκα, ή αν δεν βρούμε κρεμμύδια φρέσκα
1 κουταλιά ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι ή ξύδι
το διαφανές πλαστικό από ένα στυλό bic
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας πελτές
μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι με κράνα ή ένα σφηνάκι απλό ξύδι
αλάτι, πιπέρι (με μέτρο)
1 ποτήρι του νερού, ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα, φροντίζοντας να περάσει άφθονο νερό από μέσα τους. Προσέχουμε να μην τα κόψουμε ή να μην τα τρυπήσουμε.
Με την βοήθεια του στυλό μπορούμε αν θέλουμε να τα γυρίσουμε, αλλά θα πρέπει μετά να τα ξαναγυρίσουμε στην αρχική τους θέση, γιατί αλλιώς θα γλιστράνε και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με λεμόνι ή με ξύδι και φροντίζουμε να έχουμε τις άκρες έξω από το μπολ, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εύκολα το τύλιγμα.
Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά.
Κόβουμε τα εντόσθια και τα γλυκάδια σε λωρίδες, πάχους και μήκους όσο τα 2 δάχτυλά μας, δείκτης και μεσαίος.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν.
Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν από παντού.
Κόβουμε τα σκόρδα (κυρίως το πράσινο μέρος τους) κάθετα σε 2-3 κομμάτια.
Βάζουμε στη χούφτα κατά μήκος από ένα από όλα τα εντόσθια, γλυκάδι και ένα κομμάτι από το φρέσκο σκόρδο ή το φρέσκο κρεμμύδι και ξεκινάμε να τυλίγουμε γύρω γύρω με το έντερο, φτιάχνοντας μικρά κοκορετσάκια.
Το σκόρδο ή το κρεμμύδι μας βοηθάνε στο τύλιγμα χρησιμεύοντας ως άξονας.
Για να στερεώσουμε το έντερο δένουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.
Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια σε μια κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε,πασπαλίζουμε με ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
Με την ίδια διαδικασία μπορούν να γίνουν και στο φούρνο, αντί για κατσαρόλα.
Με την συνταγή αυτή για αλλιώτικα γαρδουμπάκια, παίρνω μέρος στα Παιχνίδια Της Κουζίνας που για τον Απρίλη έχουν θέμα " Πασχαλινές Συνταγές από Όλο τον Κόσμο" ή " Ελληνικές Πασχαλινές Συνταγές που δεν Γνωρίζουν οι Πολλοί".
Αμαλία
http://syntageskardias.blogspot.gr
Post a Comment