Ραβανί (ρεβανί)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Ένα απ' τα πιο λατρεμένα μου γλυκά, χειμώνα - καλοκαίρι.
Νοστιμότατο και με πάρα πολύ πλούσια γεύση.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σκέτο, ή με παγωτό, αλλά και γλυκό του κουταλιού, που του πάει πολύ.



 



Ραβανί (ρεβανί)

 Υλικά

•   2 ποτ. κρασιού αλεύρι κοσκινισμένο, για όλες τις χρήσεις
•   600 γρ. σιμιγδάλι
•   600 γρ. ζάχαρη
•   ½ ποτ. νερού κονιάκ
•   ½ ποτ. νερού, νερό
•   13 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, (χωρισμένα)
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
•   150 γρ. αμύγδαλο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•   ξύσμα από 1 λεμόνι
•   2 βανίλιες

  Για το σιρόπι

•   4½ ποτ. νερού νερό
•   5  ποτ. νερού ζάχαρη
•   ½  κ. γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 10΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
 
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το νερό, το σιμιγδάλι και το κονιάκ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού, τα αμύγδαλα και την μαρέγκα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν
°38 (διαμ. 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι. 
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να παγώσει.
Το σερβίρουμε με παγωτό ή βύσσινο γλυκό.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.

-- Για το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για 7΄- 8΄. Περιχύνουμε το παγωμένο γλυκό με καυτό σιρόπι.

http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.