Μουστοκούλουρα με σουσάμι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Νοστιμότατα κουλουράκια, ωραιότατο συνοδευτικό για το καφεδάκι σας, αλλά και για τη λιγούρα στη δουλειά ή στο σχολείο.

Γίνονται χωρίς μεγάλη φασαρία και τρώγονται μετά μανίας.

Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! 



 

Μουστοκούλουρα με σουσάμι..

Υλικά

•     ⅔ φλυτζ.τσαγιού πετιμέζι
•     ½ φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
•     ⅔ φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
•     8 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
•     ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•     4 
κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
•     1 
κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
•     1 
κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
•     ½ 
κουτ. γλυκού γαρίφαλλο σκόνη
•     2 
κουτ. σούπας κονιάκ
•     ⅓ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
•     1 
κουτ. γλυκού αλάτι
•     όσο πάρει, γύρω στο 1 κιλό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•     σουσάμι για επικάλυψη

•     μαργαρίνη για τις λαμαρίνες
 
 Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με σύρμα ή με το μίξερ να ενωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλλο, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει), το ρίχνουμε κι αυτό μέσα και τέλος ρίχνουμε τη σταφίδα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα ακουμπάμε πάνω στο σουσάμι να κολλήσουν κι από τις δυο μεριές και τ᾿ αραδειάζουμε σε λαμαρίνες, καλά βουτυρωμένες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170°C, για 25' - 30΄ περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.

-- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. 
-- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.
-- Αν δεν έχουμε πετιμέζι, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας. Όλη η διαδικασία, εδώ.

http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.