Μουστοκούλουρα με σουσάμι
Νοστιμότατα κουλουράκια, ωραιότατο συνοδευτικό για το καφεδάκι σας, αλλά και για τη λιγούρα στη δουλειά ή στο σχολείο.
Γίνονται χωρίς μεγάλη φασαρία και τρώγονται μετά μανίας.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!
Μουστοκούλουρα με σουσάμι..
Υλικά
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού πετιμέζι
• ½ φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
• ⅔ φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
• 8 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
• ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
• ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλλο σκόνη
• 2 κουτ. σούπας κονιάκ
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• όσο πάρει, γύρω στο 1 κιλό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• σουσάμι για επικάλυψη
• μαργαρίνη για τις λαμαρίνες
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με σύρμα ή με το μίξερ να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλλο, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο. | |
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει), το ρίχνουμε κι αυτό μέσα και τέλος ρίχνουμε τη σταφίδα. | |
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. | |
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα. | |
Τα ακουμπάμε πάνω στο σουσάμι να κολλήσουν κι από τις δυο μεριές και τ᾿ αραδειάζουμε σε λαμαρίνες, καλά βουτυρωμένες. | |
Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170°C, για 25' - 30΄ περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες. |
http://faghta-giagias.blogspot.com
Post a Comment