Φανουρόπιτα παραδοσιακή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία.
Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει την πίτα, προς
τιμήν Του.

Η παρασκευή της ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά της πίτας, σύμφωνα με την παράδοση, έπρεπε να ήταν εννέα και τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά προσέθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα, «μελετούσε» αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο.

Το απόγευμα, πήγαινε την πίτα στον εσπερινό, στην εκκλησία, για να την ευλογήσει ο παπάς και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους, για ευλογία.
 

Υλικά

•   4 φλ. τσαγιού αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
•   1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
•   1½ φλ. τσαγιού σταφίδες, ξανθές
•   1 φλ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
•   1 φλ. τσαγιού νερό
•   1 φλ. καφέ τεντούρα ή κονιάκ
•   2 φλ. καφέ χυμό πορτοκάλι
•   1 κ. γλ. σόδα
•   1 κ. σ. κανελογαρίφαλο

Εκτέλεση

Παίρνουμε λίγο αλεύρι, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε τα κανελογαρύφαλα και τ᾿ ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Στον κάδο του μίξερ, (ή σ᾿ ένα μπολ με σύρμα), χτυπάμε το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη για 3΄λεπτά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το νερό και τη τεντούρα.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό στο μείγμα και συνεχίζουμε, προσθέτοντας λίγο -λίγο το αλεύρι.
Όταν ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μ᾿ ένα κουτάλι, να πάνε παντού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φανουρόπιτα παραδοσιακή
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί με διάμετρο 30 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 165°C, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και έπειτα την μεταφέρουμε σ᾿ ένα δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Την πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ζάχαρη άχνη και κανέλλα.
http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.