Μελομακάρονα αφράτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Η γιαγιά μου στα νιάτα της, τα έφτιαχνε μόνο με λάδι.
Από τότε που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τα σπορέλαια, τα έβαλε στη συνταγή, γιατί κάνουν τα μελομακάρονα, πολύ πιο "ελαφριά".
Φτιάξτε τα και θα ξετραλαθείτε με το αποτέλεσμα!



Μελομακάρονα αφράτα

Υλικά

•    540 ml. ή 2 κούπες σπορέλαιο
•    270 ml. ή 1 κούπα ελαιόλαδο
•    240 γραμ. ή 1 κούπα ζάχαρη
•    1 πορτοκάλι (το χυμό του)
•    1 πορτοκάλι ολόκληρο με τη φλούδα, ακέρωτο (χωρίς κουκούτσια)
•    1 κουτ. σούπας κανελογαρύφαλλα
•    ½ κρασοπότηρο τεντούρα ή κονιάκ
•    3 
κουτ. σούπας μέλι
•    1 
κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
•    250 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•    1000 - 1200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 μπέικιν πάουντερ

    Για το σιρόπι

•    1250 γραμ. ζάχαρη
•    2½ ποτήρια νερό
•    250 γραμ. μέλι
•    100 γραμ. γλυκόζη
•    1 μανταρίνι (το χυμό και τις φλούδες του)
•    1 ξύλο κανέλλας

    Για το γαρνίρισμα

•    2 κούπες αλεσμένα καρύδια, περίπου
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•    ½ 
κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
•    μέλι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε κομμάτια, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το πολτοποιούμε στο μούλτι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄, σε μέτρια ταχύτητα.
Έπειτα ρίχνουμε το λιωμένο πορτοκάλι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύοντας με το μίξερ, ρίχνουμε μέσα το μέλι και την τεντούρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, και να μην κολλάει στα χέρια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα, γιατί θα μας σφίξει η ζύμη και θα αποβάλλει το λάδι. 
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους, ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Ψήνουμε για 25΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 3΄- 4΄, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Χαμηλώνουμε τελείως τη θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε 15 - 20 δευτερόλεπτα περίπου (αναλογα το μέγεθός τους), από κάθε πλευρά να μελωθούν.

Με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε σ᾿ ένα ταψί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μελομακάρονα αφράτα
Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανελογαρύφαλλο και τριμμένο καρύδι.

Τεμάχια: 90 περίπου.

-- Πλάθουμε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να ψήνονται και να μελώνονται πιο γρήγορα.
-- Αν τα θέλουμε πιο πολύ μελωμένα, τ᾿ αφήνουμε να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι.
http://faghta-giagias.blogspot.com
Από το Blogger.