Τσουρέκι με σοκολάτα και πορτοκάλι

  
Το Πάσχα πλησιάζει, και όπως κάθε χρόνο οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν τα λαχταριστά τσουρέκια και κουλουράκια τους. 
Φέτος αποφάσισα να πρωτοτυπήσω, και αντί για τα κλασσικά τσουρέκια να φτιάξω … σοκολατένια!
Συνδύασα λοιπόν σοκολάτα με πορτοκάλι, με αποτέλεσμα απίστευτα νόστιμα, αφράτα, μυρωδάτα, σοκολατένια τσουρεκάκια!! 
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο νόστιμα έγιναν, πως μοσχοβόλησε το σπίτι μας, τι υπέροχη γεύση είχαν! 
Αν κι εσείς θέλετε να πρωτοτυπήσετε αυτό το Πάσχα φτιάχνοντας σοκολατένια τσουρέκια για τους αγαπημένους σας, ελάτε να σας πω πως τα έφτιαξα!
Υλικά για 2 μέτρια τσουρέκια : 
525 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
35 γρ. κακάο σκόνη άγλυκο 
300 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα 
50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος 
25 γρ. φρέσκια μαγιά 
120 γρ. ζάχαρη 
40 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος 
30 γρ. σταγόνες κουβερτούρας με πορτοκάλι ή λευκής κουβερτούρας 
ξύσμα από ½ πορτοκάλι βιολογικό κατά προτίμηση 
Επιπλέον 
1 με 3/4 κούπας αλεύρι για το πασπάλισμα της ζύμης κατά το πλάσιμο 
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο 
λίγα αμύγδαλα φιλέ 
Πάμε να τα φτιάξουμε: 
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει το μίγμα μας. Θέλουμε να είναι χλιαρό! 
Βάζουμε σε μια λεκάνη την ζάχαρη, την μαγιά, το ξύσμα και προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. 
Προσθέτουμε και τα αυγά. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο και τις σταγόνες κουβερτούρας (και τα δυο είδη). 
Ζυμώνουμε ελαφρά. Η ζύμη μας κολλάει αρκετά σε αυτό το στάδιο. 
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα περίπου, ώστε η ζύμη μας να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και αδειάζουμε πάνω σ’ αυτήν την ζύμη μας. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και την επιφάνεια της ζύμης. 
Πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι μήκους 15 εκατοστών και το κόβουμε στη μέση. 
Χωρίζουμε το καθένα μισό σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε κορδόνια μήκους 40 εκατοστών περίπου. Θα έχουμε έτσι 6 κορδόνια. 
Με κάθε τριάδα σχηματίζουμε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε στεφάνι.
Εάν αντί για στεφάνι προτιμάμε τα τσουρέκια μας να έχουν σχήμα πλεξούδας, φροντίζουμε τα κορδόνια μας να έχουν μήκος 30 εκατοστών το καθένα. 
Εάν κατά το πλάσιμο η ζύμη κολλάει πολύ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το πλάσιμο θέλει λίγο υπομονή, γιατί η ζύμη μας είναι αρκετά «μαλακή». 
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας και πάνω σ’ αυτό τοποθετούμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. 
Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά. 
Κατόπιν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 15-25 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθός τους. 
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη για μη μας στεγνώσουν. 
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!! 
Ελένη Κ.

http://syntageskardias.blogspot.gr
Από το Blogger.