Κουλούρια Θεσσαλονίκης

 

Ποιος δεν τα ξέρει??? 
Χρόνια και χρόνια, είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων! 
Τα κουλούρια αυτά αρέσουν πολύ στην κόρη μου, γι αυτό όταν αποφάσισα να της τα φτιάξω, δοκίμασα πολλές συνταγές, πειραματίστηκα αρκετά και τελικά κατέληξα στην συνταγή αυτή που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. 
Η συνταγή αυτή δίνει αρκετά πεντανόστιμα κουλούρια. 
Όσα δεν καταναλώσετε, μπορείτε αφού κρυώσουν να τα βάλετε σε ειδικές σακούλες και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Όταν θα τα ξεπαγώσετε, θα είναι φρέσκα φρέσκα! 
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!



Θα χρειαστούμε: 
50 γρ. φρέσκια μαγιά 
450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
100 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο για ζυμώματα 
30 ml σπορέλαιο 
20 γρ. μέλι 
10 γρ. ζάχαρη 
3-5 γρ. αλάτι (προσαρμόστε ανάλογα) 
350 ml χλιαρό νερό 
σουσάμι αρκετό 
Στην πράξη: 
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μέσα σε μια λεκανίτσα. 
Προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι, και ανακατεύουμε καλά. 
Ρίχνουμε όλο το σκληρό αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας ταυτόχρονα. 
Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας. 
Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. 
Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο. 
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης (περίπου 45γρ. τη κάθε φορά) και πλάθουμε λεπτά και μέτρια σε μήκος κορδόνια. 
Αν η ζύμη μας δυσκολεύει λίγο στο πλάσιμο, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας. 
Ενώνουμε τις δυο άκρες από τα κορδόνια που πλάσαμε, σχηματίζοντας κουλούρια. 
Αν χρειαστεί να κολλήσουν πιο εύκολα, περνάμε τις άκρες με ένα πινελάκι βρεγμένο με νερό.
Τοποθετούμε τα κουλούρια μέσα στο πιάτο με το σουσάμι και φροντίζουμε να καλυφθούν ολόγυρα με σουσάμι.

 

Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.

 

Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά. 
Καλή επιτυχία!!! 
Ελένη Κ.

http://syntageskardias.blogspot.gr
Από το Blogger.