Πασχαλινά κουλουράκια με κράνμπερις
Πάσχα χωρίς πασχαλινά κουλουράκια γίνεται;; Δεν γίνεται!!
Γι' αυτό κι εγώ σας ετοίμασα πασχαλινά κουλουράκια νόστιμα και αρωματικά.
Η συνταγή τους βασίζεται στην συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου και δεν την αλλάζω με άλλη! Μας δίνει κουλουράκια, αφράτα και συγχρόνως τραγανά.
Αφήστε την μοσχοβολιά τους την ώρα που ψήνονται! Πραγματικά το σπίτι μας μυρίζει Πάσχα!!
Αυτή την φορά έβαλα κι εγώ την δική μου πινελιά, προσθέτοντάς τους κράνμπερις, στα οποία ειρήσθω εν παρόδω πολύ εκτίμηση τρέφουμε εδώ και κάποιον καιρό.
Τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ταιριάζουν αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά.
Μια ωραία ιδέα είναι να προσθέσετε δύο ειδών ξύσμα μαζί, λεμόνι και πορτοκάλι, όπως αναφέρεται στην συνταγή.
Φτιάξτε εφέτος τα παραδοσιακά κουλουράκια αμμωνίας, σε μια ωραία παραλλαγή.
Κι εσείς που δεν έχετε ξαναφτιάξει άλλη φορά πασχαλινά κουλουράκια, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με την δική μας πρόταση.
Όχι, δεν ξεφεύγει από την παράδοση, απλώς αλλάζει λίγο. Έτσι, για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα κι εφέτος!!!
Τα υλικά μας:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
5 μέτρια αυγά
375 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
1 φλιτζάνι κράνμπερις
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
35 γρ. αμμωνία
20 γρ. μπαίκιν πάουντερ (1 φάκελο)
2 φιαλίδια άρωμα βανίλιας
μισό κουταλάκι αλάτι
1-2 κουταλιές φρέσκο γάλα
ξύσμα από ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι ή ξύσμα από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Προσθέτουμε και το αλάτι.
Αν τα κράνμπερις που αγοράσαμε είναι μεγάλα, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι τα κόβουμε στα δύο ή στα τρία, ανάλογα. Δεν τα ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τ' αμύγδαλα.
Σε λεκάνη ζυμώματος ή μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο γάλακτος ή την φυτίνη και την χτυπάμε ν' ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για τουλάχιστον πέντε λεπτά ακόμα.
Προτιμήστε για την δουλειά αυτή να χρησιμοποιήσετε το μίξερ χειρός, για μεγαλύτερη ευκολία.
Όταν το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης αφρατέψει καλά, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και μετά τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία σε μια δυο κουταλιές φρέσκο γάλα, και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα το αλεύρι και ζυμώνουμε. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ. Αυτό που θέλουμε είναι να ενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μέτρια, που να πλάθεται.
Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, αλλά μπορεί και λιγότερο. Γι' αυτό η προσθήκη του αλευριού, πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.
Στρώνουμε τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Πλάθω τα κουλουράκια μου σχετικά μικρά. Γίνονται πιο όμορφα και τρώγονται πιο εύκολα έτσι.
Αλείφουμε τα κουλουράκια με χτυπημένο αυγό ανακατεμμένο με λίγο γάλα, για να γυαλίσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 240 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις βάλουμε μέσα το ταψί με τα κουλουράκια, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς. Αυτό είναι ένα μυστικό για την επιτυχία αυτής της συνταγής.
Ψήνουμε για είκοσι λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. Δεν θέλουμε να στεγνώσουν και να γίνουν σκληρά τα κουλουράκια μας.
Πριν βάλουμε το δεύτερο ταψί μέσα, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου και πάλι στους 240 βαθμούς. Όταν σβήσει το λαμπάκι, κάτι που μας δείχνει ότι ο φούρνος μας έχει θερμανθεί όσο θέλουμε, βάζουμε το δεύτερο ταψί στο φούρνο. Κατεβάζουμε και πάλι την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, για όσα ταψιά έχουμε ετοιμάσει.
Καλό είναι να πλάσουμε την μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης πριν αρχίσουμε το ψήσιμο. Όπως βλέπουμε, δεν ψήνονται για πολύ ώρα, οπότε θα πρέπει να έχουμε τα κουλουράκια μας έτοιμα για ψήσιμο. Αλλιώς ο φούρνος μας θα καταναλώνει άδικα ρεύμα, περιμένοντας εμάς, να ετοιμάσουμε το επόμενο ταψί.
Βγάζουμε τα κουλουράκια μας από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.
http://syntageskardias.blogspot.gr
Post a Comment