Μπακλαβάς

Σήμερα σας κερνάω έναν πεντανόστιμο μπακλαβά από τα χεράκια της Ελένης, που μας τον έστειλε στο γραφείο για να συνοδεύσουμε τον απογευματινό μας καφέ.
Βλέπετε? Για να έχει ο συνάδελφός μου ο Γιώργος προκομμένη κορούλα, απολαμβάνουμε κι εμείς τις νοστιμιές της !!!!!!!
Ήταν τόσο πολύ νόστιμος, που όλοι έπεσαν επάνω του και δυστυχώς δεν πρόλαβα να σώσω κανένα κομμάτι για να το φωτογραφίσω.
Μου έστειλε όμως το Λενιώ μια φωτό που τράβηξε με το κινητό της και έτσι σας τον παρουσιάζω σήμερα.

Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για ένα ταψί Νο 32
1 κιλό αμυγδαλόψιχα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
(το πόσο ψιλά ή χοντρά θα τα κόψετε είναι δικιά σας επιλογή)
μισή κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
150 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
μισό κιλό φρέσκο βούτυρο
1 πακέτο φύλλο Βυρηττού
Για το σιρόπι:
4 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες του τσαγιού νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε αρχικά το σιρόπι, ώστε να προλάβει να έχει κρυώσει όταν θα βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο και ο μπακλαβάς ζεστός όταν θα σιροπιαστεί.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
8 περίπου λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός, το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Το αδειάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα, ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα, και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα κομμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Εάν το φύλλο είναι παγωμένο, το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 3 φύλλα, θα τα χρειαστούμε στο τέλος.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα στην βάση.
Πάνω από τα φύλλα ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την γέμιση, και την στρώνουμε με το χέρι μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Από πάνω απλώνουμε άλλα 2 φύλλα και ξαναρίχνουμε μερικές κουταλιές από την γέμιση, κάνοντας ότι και προηγουμένως.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Τέλος στρώνουμε τα 3 φύλλα, που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη.
Όσα φύλλα περισσεύουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα ή απλά τα κόβουμε.
Καλό είναι πριν αρχίσουμε να στρώνουμε τα φύλλα, να τα μετρήσουμε για να ξέρουμε πόσα έχουμε, ώστε να μοιράσουμε την γέμιση ομοιόμορφα ανάμεσά τους.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε προσεκτικά επάνω στα φύλλα και στις άκρες του ταψιού, προσέχοντας να πάει παντού.
Προσοχή : δεν βουτυρώνουμε καθόλου τα φύλλα ενδιάμεσα, το βούτυρο το ρίχνουμε μόνο στο τέλος.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές και στις άκρες αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, ώστε να πάει παντού.
Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 με 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να πάρει μιαν ανάσα και ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα το σιρόπι, ώστε να πάει παντού.
Αφήνουμε το ταψί στην άκρη μερικές ώρες, ώστε να τραβήξει καλά ο μπακλαβάς το σιρόπι και μετά απολαμβάνουμε την θεσπέσια νοστιμιά του !!!!!!!
Αυτές τις μέρες που τα σιροπιαστά γλυκά έχουν την τιμητική τους, μη διστάσετε να τον φτιάξετε, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!!

Ο σημερινός μας μπακλαβάς είναι μόνο με αμύγδαλα.
Διαθέτουμε όμως και μπακλαβά με καρύδια
αλλά και μπακλαβά με αμύγδαλα και με καρύδια

Έχουμε και μπακλαβαδάκια τριαντάφυλλα

αλλά και υπέροχες φλογέρες που η γεύση τους θυμίζει μπακλαβά!

Ότι και να φτιάξετε, θα το ευχαριστηθείτε και θα το απολαύσετε!
http://syntageskardias.blogspot.gr
Post a Comment