Γιουβέτσι με λουκάνικα

 

Το γιουβετσάκι είναι ένα από τα ωραία φαγάκια, αυτά που λέμε Κυριακάτικα. 
Συνήθως το φτιάχνω με κάποιο κρέας και είναι από τα φαγητά που τα τρώμε όλοι στο σπίτι και με μεγάλη όρεξη μάλιστα. 
Είχα καιρό να το φτιάξω. 
Είχαν ξεμείνει κάτι λουκάνικα στην κατάψυξη, από αυτά που αρέσουν στον καλό μου. Δεν ήθελα λοιπόν να γίνουν η συνηθισμένη ομελέτα με λουκάνικα, που παρεμπιπτόντως, είναι πολύ ωραία.
Έτσι λοιπόν για αλλαγή, αποφάσισα αυτή την φορά να αντικαταστήσω το κρεατάκι με τα λουκάνικα.
Βασίστηκα στην συνταγή που συνήθως χρησιμοποιώ, αλλά πρόσθεσα και φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης. Έδωσε ωραίο χρώμα και φυσικά γεύση στο γιουβετσάκι. 
Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι θα το ξαναφάμε το φαγάκι αυτό, καθόσον τους είδα όλους ευχαριστημένους στο τραπέζι. Επιπλέον είναι εύκολο, οικονομικό και την περισσότερη δουλειά την κάνει ο.....φούρνος μας!! 
Δοκιμάστε και αυτήν την εκδοχή για το γιουβετσάκι, όχι μόνο για το Κυριακάτικο τραπέζι σας, αλλά και για μια καθημερινή, που δεν έχετε πολύ χρόνο για να ασχοληθείτε με την κουζίνα σας.



Τα υλικά μας: 
1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό 
300 γρ. λουκάνικα της προτίμησής μας 
1 φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης 
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο 
1 κουταλιά πελτέ 
5 κόκκους μπαχάρι 
1 μικρό κομμάτι κανέλας 
1 κύβο ζωμό βοδινό 
ελαιόλαδο 
αλάτι και πιπέρι 
Πάμε να το φτιάξουμε: 
Ανάβουμε τον φούρνο μας, στους 220 βαθμούς Κελσίου. 
Βάζουμε στην άκρη το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε το φαγητό μας στον φούρνο. 
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
Κόβουμε σε κομμάτια, μεγέθους 1,5 δάκτυλου τα λουκάνικα. 
Κόβουμε την πιπεριά σε κομμάτια. Αν δεν έχετε πιπεριά Φλωρίνης, χρησιμοποιήστε ότι πιπεριά έχετε. 
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. 
Ρίχνουμε τα λουκάνικα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. 
Προσθέτουμε τον πελτέ, την κανέλα, τα μπαχάρια και ανακατεύουμε δύο-τρία λεπτά. Ο πελτές ντομάτας, όταν σοταριστεί λίγο στο λάδι, αποκτά καλύτερη γεύση. 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο αναλογεί για να βράσει το κριθαράκι, καθώς και τον κύβο ζωμό βοδινού. 
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε και άλλο αν χρειάζεται. 
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, όπως είναι ζεστό, στο ταψάκι που έχουμε έτοιμο στην άκρη. Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. 
Μόλις το υγρό του ταψιού αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κριθαράκι. 
Πέντε λεπτά μετά, προσθέτουμε και τα κομμάτια της πιπεριάς Φλωρίνης. 
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να χυλώσει. Ανακατεύουμε πότε πότε με μια ξύλινη κουτάλα, γιατί το κριθαράκι έχει την "συνήθεια" να κάθεται στον πυθμένα του ταψιού. 
Ενδεχομένως μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό.
Σερβίρουμε αμέσως, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. 
Το φαγάκι αυτό ταιριάζει ωραία με λαχανοσαλάτα και κόκκινο κρασάκι. 
Καλύτερα είναι να μην καθυστερήσουμε το σερβίρισμα του φαγητού μας, γιατί το γιουβέτσι όσο μένει, πήζει και χάνει το ωραίο του χύλωμα. 
Το φαγητό αυτό μπορεί να μαγειρευτεί και εξ ολοκλήρου στην κατσαρόλα. Στο φούρνο όμως γίνεται πολύ καλύτερο, κατά την γνώμη μου. 
Μας αρέσει να προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο ή ακόμα και γραβιέρα Κρητης, όταν το σερβίρουμε στα πιάτα μας. Δοκιμάστε το!! 
Καλή μας όρεξη! 
Ειρήνη Ε.

http://syntageskardias.blogspot.gr
Από το Blogger.