Παγωτό παρφέ
Υλικά:
- 5 κρόκους αβγών
- 1 φλυτζ. ζάχαρη
- 700 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή 250 γραμ. τυρί τύπου Philadelphia και τα ρέστα γάλα)
- 1 ποτηράκι κονιάκ/λικέρ αμύγδαλο
- μια χούφτα αμύγδαλα/φουντούκια/καραμελωμένα καρύδια
- μαρασκίνο/χουρμάδες/βερίκοκα αποξηραμένα
- 2 βανίλιες, ή βανίλια ξύλο(καλύτερα)
- λίγη-ελάχιστη (στη μύτη του κουταλιού) μαστίχα (κοπανισμένη)
- Στο ποτηράκι του κονιάκ ή του λικέρ ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα ώστε να φουσκώσουν και να μην "κάθονται" στον πάτο.
- Καβουρντίζουμε και κοπανάμε τα αμύγδαλα/φουντούκια, ή καραμελώνουμε τα καρύδια.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί, ή το τυρί να αφρατέψει (ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και προσθέτουμε τη μαστίχα).
- Σε μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ίσα-ίσα να λιώσει η ζάχαρη και να ζεσταθούν οι κρόκοι. Μετά τους χτυπάμε να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε τα φρούτα, το ποτό, τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Τέλος ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ή το τυρί με το γάλα.
- Τώρα, το κουμπί είναι στο πάγωμα. Αν έχετε παγωτομηχανή, έχει καλώς. Αν όχι (όπως εγώ), τότε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε 1 ώρα περίπου το ανακατεύετε/ξύνετε με ένα πιρούνι. Σκοπός είναι να μη σχηματιστούν μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, αλλά όσο το δυνατόν μικρότεροι. Στην περίπτωση που βαριέστε (όπως εγώ), το κάνετε μια φορά και μια ώρα πριν το σερβίρετε το βγάζετε να "ζεσταθεί" λίγο και όταν αρχίζει και μαλακώνει το κόβεται χοντρά κομμάτια και το βάζετε στο Mulinex. Θα το χτυπήσετε αλύπητα, και θα διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Το ξαναπαγώνετε, να "στέκεται".
Όπως καταλαβαίνετε, μπορείτε να κάνετε ό,τι παραλλαγές θέλετε. Γιαούρτι αντί για σαντιγί ή τυρί, άλλα φρούτα, κεράσια (προτείνω κομμάτια από γλυκό κυδώνι) κτλ κτλ. Αυτό που δίνει την "γεύση" του παρφέ είναι τα αβγά, το ποτό και τα παρελκόμενα. Την "αίσθηση" τη δίνει η κρεμώδης υφή, οπότε κανονίστε την πορεία σας. Ακόμα μπορείτε να βάλετε μερέντα ή σοκολάτα ή κακάο ή καφέ ή λιωμένες φράουλες ή ή ή ή....
Άλλη παραλλαγή είναι να το κάνετε από παγωτό σε κρέμα. Ξεχάστε τη σαντιγί, προσθέστε λίγο άνθος αραβοσίτου στο γάλα, λίγο βράσιμο, τα υπόλοιπα υλικά, σε μπωλάκια και να τα μας
Αν αποτύχει, νίπτω τας χείρας μου. Εμένα μου πέτυχε μια φορά....
http://greekcook.gr/
Post a Comment